morgan freeman

Morgan Freeman’in 83. yaş gününe ithafen

Usta sanatçının hayatı ve ilk filmleri.

Morgan Freeman 

Birçok kült filmindeki performansı ile çoğu zaman seyirciyi derinden etkilemiş değerli sanatçı Morgan Freeman  bugün 83. yaş gününü kutluyor. Sinemaya yıllarını vermiş sanat dünyasının en saygı duyulan, 45’ten fazla eserde emeği geçmiş ünlü aktörün 83. yaş gününe ithafen 2000’li yıllar öncesinde yer aldığı filmleri ve başarılarla dolu hayatını sizler için yazdık.

svg%3E

 

Morgan Freeman hayatı

Büyük usta, 1 Haziran 1937’de Memphis, Tennessee, ABD’de doğdu. Düşük gelire sahip beş çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Freeman’ın çocukluk yılları Chicago ve Mississippi’de geçti. Afrika kökenli olan aile, ırkçılığın yoğun olduğu ülkede tıpkı diğer Afrika kökenli Amerikalıların da gördüğü siyahi düşmanlığından dolayı Chicago’ya taşınmak ve orada iş bulmak zorunda kaldı.

Morgan, 6 yaşına kadar büyükannesi ile yaşadı. Fakat büyükannesi ölünce tekrar ailesinin yanına dönmek durumunda kaldı. Ailede yaşanan birtakım sorunlardan dolayı öğretmen olan anne Mayme Edna eşinden ayrıldı. Ve çocuklarıyla birlikte tekrar Tennessee’ye ardından da Mississippi’ye taşındı.

Freeman 9 yaşına geldiğinde bir okul müsameresinde başrol oynadı. Ve bu onun sahneye ilk adımını atışıydı. Daha sonra 12 yaşında Broad Street Lisesi’ne devam ederken eyalet çapında bir drama yarışmasını kazandı. Ardından Nashville, Tennessee’de geçen bir radyo şovunda rol aldı. 1955 yılında Broad Street Lisesi’nden mezun olduktan sonra Jackson Eyalet Üniversitesi’nden gelen kısmi burslu drama eğitimi teklifini Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak çalışmak üzere reddetti. Freeman, Hava Kuvvetlerinde pilotluk yerine teknisyenlik görevinde bulunması nedeniyle hiç insan öldüremeyeceğini fark etti ve 1959 yılında ordudan istifa ederek Hollywood’un yolunu tuttu.

Zor bir hayat yaşayan Morgan, burada oyunculuk dersleri almaya başladı. Fakat daha sonra geçim sıkıntılarından dolayı New York’a taşındı. 1964 yılında San Francisco’da Opera Ring müzik grubunun bir üyesi olarak devam etti. Gezici bir tur grubunda “The Royal Hunt of the Sun” adlı tiyatro eserinin bir uyarlamasında yer aldı. Aynı zamanda 1965 yapımı “The Pawnbroker” filminde figüran olarak rol aldı. İlk off-Broadway yapımını, 1968’de Pearl Bailey ve Cab Calloway ile rol aldığı Broadway yapımı olan “Hello, Dolly!’”nin siyahi versiyonundan önce 1967’de Viveca Lindfors ile karşılıklı rol aldığı “The Nigger Lovers” eseri ile gerçekleştirdi. Jeanette Adair Bradshaw ile evlendiği yıl olan 1967 yılı, Freeman’ın aktörlük hayatının bambaşka bir boyuta geçtiği yıl olmuştur.

morgan freeman

 

1971’de çocukların okuma alışkanlıklarını konu alan “The Electric Company”deki “Easy Reader,” “Mel Mounds” and “Count Dracula” rolleri sayesinde sesini duyurmaya başlayan usta aktör, yine aynı yıl “Who Says I Can’t Ride a Rainbow?” filmindeki rolü ile kariyerinin ilk önemli yapımında yer aldı. 1976 yılında The Electric Company yapımı son bulunca Freeman için tekrar zor günler başlamış oldu. Yaşadığı bu zor yıllar içerisinde Jeanette ile olan ilişkilerinde de problemler çıkmaya başlamış ve 1979 yılında evlilikleri son bulmuştur.

Ayrılıklarının ardından bir yıl sonra Robert Redford’un “Brubaker” adlı sinema filmiyle tekrar sinema dünyasına giriş yapan Freeman, iki yıl boyunca rol alacağı “Another World” adlı pembe diziyle tekrar televizyon dünyasına geri dönmek zorunda kaldı.

1984 yılında Paul Newman’ın “Harry and Son” filminde rol alan ünlü aktörün kaderi 1987 yılında rol aldığı “Street Smart” filmiyle sınırları aşmış oldu. Bu filmde gösterdiği üstün performansla En İyi Yardımcı Erkek Oyunca dalında Oscar’a aday gösterildi.

Ünlü oyuncu bundan iki yıl sonra daha büyük bir başarıya imza atarak “Driving Miss Daisy” filmiyle 47. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Aktör ödülünü aldı ve yine aynı performansıyla Oscar’a tekrar aday gösterildi. 1990’lara girildikten sonra Freeman daha büyük bütçeli filmlerde önemli roller almaya başlamıştı artık. 1992 yılında Clint Eastwood ve Gene Hackman ile başrollerini paylaştığı Hollywood’un başyapıtlarından “Unforgiven” filminden sonra, 1994 yılında Tim Robbins ile birlikte rol aldığı Stephen King’in romanından uyarlama olan “Shawshank Redemption” filmi yüzyılın en iyi filmleri listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu filmden bir yıl sonra yine unutulmaz filmler listesinde önemli bir yeri olan ve başrollerini Brad Pitt ve Kevin Spacey ile paylaştığı, özellikle modern hayatın içindeki insanı sorgulayan “Seven” filminde rol alan usta oyuncu, yine aynı yıl Dustan Hoffman’ın başrolünü oynadığı “Outbreak” filminde rol aldı.

svg%3E

1996’da “Moll Flanders” filminde, yine aynı yıl Keanu Reeves ile başrolünü paylaştığı “Chain Reaction” filminde, 1997’de ”Kiss The Girls” filminde, yine aynı yıl Anthony Hopkins ve Matthew McConaughey ile başrolünü paylaştığı “Amistad” filminde ve 1998 yılında ise “Deep Impact” filminde rol almıştır. Rol aldığı filmlerin yanı sıra Freeman ayrıca, 1997 yılında Revelations Entertainment adlı film prodüksiyon şirketini ve kız kardeşi ile birlikte de ClickStar adlı online film dağıtım şirketini kurdu.

Freeman birbirini izleyen bu yıllarda Hollywood’un ünlü aktörleriyle birlikte birçok başarılı filmlerde rol almıştır. Yine bunlardan bazıları, Gene Hackman ile birlikte rol aldığı “Under Suspicion”, Renee Zellweger ile birlikte oynadığı “Nurse Betty”, Ashley Judd ile rol aldığı “High Crimes”, Ben Affleck ile rol aldığı “The Sum of All Fears”, Jim Carrey ile rol aldığı “Bruce Almighty” filmleri sayılabilir. 2005 yılı ise Morgan Freeman için çok özel bir yıl olmuştur. Western filmlerinin efsane aktörü Clint Eastwood’un yönetmenliğini yaptığı ve Hilary Swank ile başrollerini paylaştığı “Million Dollar Baby” filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülünü kazanmıştır. Yine aynı yıl Jet Li ile “Unleashed”, Kevin Spacey ve Justin Timberlake ile “Edison”, Robert Redford ve Jennifer Lopez ile “An Unfinished Life” ve Christian Bale ile “Batman Begins” filmlerinde rol almıştır. Usta oyuncu Batman Begins ile başlayan unutulmaz Batman serisindeki diğer filmlerden “The Dark Knight” (2008) ve “The Dark Knight Rises” (2012) filmlerinde de rol almıştır. Hollywood’un birçok ünlü aktörleriyle birlikte kamera karşısına geçen Freeman’ın günümüze kadar rol aldığı önemli filmlerden bazıları şunlardır; Ben Kingsley ve Bruce Wills ile yer aldığı “Lucky Number Slevin” (2006), Jack Nicholson ile yer aldığı “The Bucket List” (2007), Angelina Jolie ile yer aldığı “Wanted” (2008), Matt Damon ile Nelson Mandela’yı canlandırdığı “Invictus” (2009), John Malkovich ve Helen Mirren ile yer aldığı “Red” (2010) ve Tom Cruise ile yer aldığı “Oblivion” (2013). Sanatçı son olarak Olga Kurylenko ile “Momentum” (2015) filminde rol almıştır.

Morgen Freeman’ın 80’li ve 90’lı yıllarda yer aldığı filmler.

Brubaker (1980)

Henry Brubaker (Redford), Arkansas’ta bulunan Wakefield cezaevine atanır. Cezaevinin gerçek yüzünü görmek için ilerde müdürü olacağı Wakefield’e bir mahkum olarak giriş yapar ve burada akıl almaz olaylar ile karşılaşır.

Stuart Rosenberg’in yönetmenliğini yaptığı film Morgan Freeman’in kariyerinin başlangıç noktalarından biridir.

svg%3E

Street Smart (1987)

Dergi muhabiri Jonathan Fisher (Christopher Reeve), işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır, fuhuş konusunda zorlayıcı bir hikaye yazmaya karar verir. Sokaktaki hiç kimse onunla konuşmayacağı zaman, o kadar iyi karşılanan bir pezevenk hikayesi üretir ve kariyerini tekrar yoluna koyar. Fakat polis ve bölge avukatı hikayenin gerçek olduğuna inanır ve peşine düşer.

Jerry Schatzberg tarafından yönetilen Morgan Freeman bu filmde Fast Black karakterine hayat veriyor.

svg%3E

Driving Miss Daisy (1989)

Bayan Daisy varlıklı ve yaşlı bir kadındır. Fakat kendini hiçbir zaman zengin olarak görmemiş ve yaşadığı zor günleri unutmamıştır. Yaşlılıkla mücadele eden Daisy’e oğlu bir şoför tutmak ister. Fakat Daisy bir şoför aramamaktadır. Zaman içinde Daisy ve şoför arasında sevimli bir dostluk ilişkisi oluşur.

svg%3E

Lean on Me (1989)

Bir öğretmenin uyuşturucular, zorbalık gibi birçok kötü olaylın döndüğü okulda yaşadıklarını anlatıyor. Morgan Freeman bu filmde Müdür Joe Clark karakterine hayat vermektedir.

svg%3E

Se7en (1995)

Hikaye, seri cinayetler işleyen bir katilin peşine düşen iki polis memurunu konu ediniyor. Katil 7 ölümcül günahı işleyen kurbanları kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hristiyanlık inançlarına göre Kibir, Açgözlülük, Şehvet Düşkünlüğü, Kıskançlık, Oburluk, Yıkıcılık ve Tembellik’tir. Soluk soluğa izleyeceğiniz polisiye filmin başrollerinde Morgan Freeman yer almaktadır.

svg%3E

The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli) 1994

Bir Stephen King uyarlaması olan Esaretin Bedeli, Andy ve Red adındaki iki mahkumun parmaklıklar arasındaki hayata tutunuşlarını anlatıyor. Genç bir banker olan Andy Dufresne karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan içeri girer. Dayak, işkence, tecavüz, gibi her türlü durumun yaşandığı Shawsank hapishanesinde hayatta kalmak bile çok zor olsa da Andy ve Red her şeye rağmen dünyaya umutla bakacaklardır.

Ünlü aktör Morgan Freeman, bu filmde Red karakterine hayat veriyor.

svg%3E

Morgan Freeman’in Esaretin Bedeli filmindeki akıllara kazınan o konuşmasını sizler için buraya ekledik.

 

Seyrederiz, Türkiye’nin dizi ve film platformudur. Sitemiz üzerinden dizi ve filmlere dair haberler, incelemeler, öneriler, eleştiriler gibi çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.