Bugün 1 Mayıs; uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. İşçi Bayramı olarak da geçen bugüne özel sizler için 5 film derledik. İyi seyirler!
1-The Grapes of Wrath ( Gazap Üzümleri)
Nobel edebiyat ödüllü Amerikalı yazar John Steinbeck’in aynı adlı romanından uyarlanan film, 1940 yılı ABD yapımıdır. Ayrıca uyarlama filmler arasında filmin kitaptan daha fazla yankı uyandırdığı az görülen örneklerden biridir. Yönetmenliğini John Ford’un yaptığı film, topraklarından kopartılan ve yoksullukla mücadele eden bir ailenin Kaliforniya’ya giderek portakal tarlalarında çalışıp daha iyi günler görme umutlarını anlatıyor. Hatta yönetmen John Ford’un en iyi filmi olarak görülen ve romanından daha iyi bir yapım olduğu düşünülen film için John Steinbeck de aynı görüşe sahip. Bütün başarısına rağmen film Amerika’da birçok eyalette yasaklanmış ve kitabın yazarı Steinbeck ve yönetmen Ford komünizm yanlısı oldukları gerekçesiyle yargılanmışlar ancak işin ilginç tarafı film komünist Rusya’da da yasaklanmış. Sebep olarak da filmde Amerika’daki en fakir ailenin bile araba sahibi olması gösterilmiş.
Filmde; Avrupa ve sanayileşmiş diğer dünya ülkeleri ile birlikte Amerika’yı da etkisi altına alan Büyük Ekonomik Buhran sonrasında daha iyi bir yaşam ve çalışma koşulları umuduyla Kaliforniya’ya gelen Tom Joad ve ailesinin, yolculukları sırasında yaşadıkları ve vardıklarında karşılaştıkları, yalın bir dille anlatılıyor.
Dram türündeki filmin oyuncu kadrosunu Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin ve Dorris Bowdon oluşturuyor.
Gazap Üzümleri, 1941 yılında John Ford’a, En İyi Yönetmen Ödülü ve Jane Darwell’e En İyi Yardımcı Kadın Ödülü kazandırmıştır. Çekimleri yedi haftada tamamlanan film, Oscar’dan başka 5 ödül daha kazanmıştır. Amerikan Film Enstitüsü filmi “Tüm zamanların en iyi filmleri” arasında 23. sırada ilan etmiştir.
2-Los Lunes Al Sol (Güneşli Pazartesiler)
Yönetmenliğini Fernando León de Aranoa’nın yaptığı film, 2002 İspanyol yapımıdır. Film İspanya’nın liman kenti Vigo’da işten çıkarılan bir grup tersane işçisinin öyküsünü anlatmaktadır. Geçimini tersanede işçilik yaparak kazanan bir grup arkadaşın yaşadığı travma ve hayat mücadelesini konu alan film, kinayeli ve esprili diyaloglarıyla ünlüdür.
2002 yılında “İspanya’nın Oscar’ı” olarak tanımlanan Goya Ödülleri’nde, 5 dalda ödül alan film, aynı zamanda “En İyi Yabancı Film Oscar Adayı” seçilmiştir.
Filmin oyuncu kadrosunda Javier Bardem, Lusi Tosar, Aida Folch, Celso Bugallo, Serge Ruaboukine bulunuyor.
3-Tout Va Bien ( Her Şey Yolunda)
Her Şey Yolunda ya da orijinal adıyla Tout Va Bien 1972 Fransa – İtalya ortak yapımı politik dramatik filmdir. Fransız sinemasının öncü ve kült yönetmeni Jean-Luc Godard’ın eylem adamı, sinemacı Jean-Pierre Gorin’le birlikte yaptıkları politik filmlerden biridir. Godard ve Gorin filmi hem birlikte yönetmiş hem de senaryosunu birlikte yazmışlardır.
Film, Fransa’da yaşayan Amerikalı bir kadın gazeteci ile Fransız yönetmen eşinin gözünden grevdeki bir fabrikada yaşananları anlatıyor. Bir gün sosis fabrikasına, fabrikanın müdürü ile röportaj yapmaya giden bu çift, fabrikanın grevde olduğunu ve işçilerin fabrikanın müdürünü rehin aldığını görüyor.
1973’te Berlin Interfilm Ödülü’nü kazanan filmin başrollerinde Jane Fonda, Yves Montand, Vittorio Caprioli ve Anne Wiazemsky yer alıyor.
4-Modern Time (Modern Zamanlar)
Modern Zamanlar, 1929 yılında tüm dünyada baş gösteren ekonomik kriz döneminin atmosferini yansıtan bir Charlie Chaplin filmi. Film, döneminin sosyal ve ekonomik konumu üzerine gerçekçi yorumlar içeriyor. Bir fabrikada sıkı bir mesaiyle çalışan Şarlo’nun, bu tempoya ayak uyduramaması, beraberinde türlü yanlış anlaşılmalarla akıl sağlının yerinde olmadığına karar verilip hastaneye yatırılması gibi trajedileri konu alır. Hastaneden çıkan Şarlo, bu kez amaçsızca elinde salladığı kırmızı bayrak yüzünden komünist zannedilerek hapse atılır. Her haliyle kara komedi ve esaslı bir eleştiri niteliği taşıyan filmde Şarlo’nun hayatını değiştiren şey ise kimsesiz bir kızla yollarının kesişmesi olur.
Bu film Chaplin’in ilk, açık şekilde görülen politik temalı filmidir ve endüstri toplumunu kötüleyen bir görüntü vermesi, sıradan toplum insanının makineleşme karşısında ezilmesinin gösterilmesi yüzünden bazı çevrelerde ilk yayınlandığında tartışma yaratmıştır ama her şeye rağmen film Chaplin’in en komik ve aynı zamanda düşündüren filmlerinden kabul edilir.
Bu film ile ilgili ilginç bir bilgi ise Chaplin’in, Modern Times’ı sesli film olarak çekmek istemesi, hatta film için diyaloglar yazıp sesle ilgili bazı denemeler de yapmasıdır fakat, seyircilerin konuşan bir Şarlo’ya nasıl bir tepki vereceğini kestiremediğinden bu kararından vazgeçmiştir.
Filmin oyuncu kadrosunda Charlie Chaplin’in yanı sıra Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford ve Chester Conklin yer alıyor. Ayrıca Modern Times, Charlie Chaplin’in kariyeri boyunca çekimlerini en hızlı tamamladığı filmdir. Film, günde on sekiz saat süren yoğun çalışmanın ardından on ayda tamamlanmıştır.
5-Germinal (Tohum Yeşerince)
1993 Fransız yapımı olan film, Emile Zola’nın aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Film, kitapta olduğu gibi 1884 yılında Fransa’nın Voreux madenlerinde yaşanan dramı, tüm çarpıcılığı ile beyaz perdeye yansıtıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Claude Berri oturuyor.
Film; 19. yüzyılda maden işçilerinin özgürlüklerini ve ücretlerini arttırmak için sermaye ile çatışmasını, bu çatışmanın ortasındaki bir aileyi ve bu ailenin kızıyla evde kalan konuk arasında filizlenen aşkı anlatıyor.
IMDb puanı 7,1 olan dram türündeki bu film, César Ödüllerinde on adaylık almış ve bu adaylıklardan ikisini kazanmıştır. Oyuncu kadrosunda Gérard Depardieu, Miou-Miou, Renaud Séchan, Jean-Roger Milo, ve Judith Henry bulunur.