en iyi 10 doğaçlama sahne

En iyi 10 doğaçlama sahnesi

Sinema tarihinin en iyi doğaçlama sahneleri

Bugün sizler için sinema dünyasının en iyi doğaçlama sahnelerinden 10 tanesini derledik.

Doğaçlama nedir?

Oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasına doğaçlama denir.

1) Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Senaryoda Princess Leia’nın  Han Solo‘ya seni seviyorum demesinden sonra Han Solo’nun ben de seni demesi gerekir. Ancak Han Solo’yu canlandıran Harrison Ford, ben de seni demenin karaktere uymayacağını düşünür ve biliyorum der.

2) Good Will Hunting (1997)

Robin Williams, Matt Damon’ın canlandırdığı karakteri ölen karısıyla ilgili bir şey anlatır. Sözde eski karısının bağırsak sorunları vardır. Williams bu hikayeyi tam da çekimler sırasında uydurmuştur. Bu sahneye gülen kişi sadece Matt Damon da değildi. Bütün setin güldüğü söyleniyor hatta farkındaysanız görüntü bu sahnede biraz sallanır çünkü kameraman da gülmektedir!

3) The Godfather (1972)

Vito Corleone’nin kucağında kedi severken Bonasera ile konuştuğu meşhur sahneyi herkes bilir. Ancak o kedi aslında senaryoda yoktur. Sette başıboş dolaşan kediyi Marlon Brando kucağına alıp öyle rol kesmiştir.

5) The Dark Knight (2008)

Gotham City’nin başarılı polisi Jim Gordon‘ın Joker‘i yakaladığından ötürü terfi aldığı bu sahne çok ünlüdür. Bu sahnenin hâlâ aklımızda olmasının tek nedeni, Heath Ledger‘ın karakterini direkt yansıtan, doğaçlama alkışlama şeklidir.

6) Reservoir Dogs (1992)

Reservoir Dogs’un en ünlü sahnelerinden biri olan kulak sahnesidir. Filmin yönetmeni Tarantino Micheal Madsen‘e kulağı kestikten sonra onla ne yapması gerektiğini söylememişti. Micheal Madsen Şimdi Beni Duyabiliyor Musun? repliğini o anda uydurmuştur.

7) The Shining (1980)

The Shining deyince ilk akla gelen sahnelerden biridir kapı kırma sahnesi. Jack Nicholson‘ın kapıyı kırıp kafasını uzattıktan sonra söylediği söz ise senaryo da geçmez. Nicholson “İşte Johnny geldi” repliğini doğaçlamıştır.

8) The Silence of the Lambs (1991)

Dr. Hannibal Lecter‘ın Clarice Starling ile tanıştığı sahneyi bilirsiniz. Dr. Hannibal karaciğer yeme hikayesini anlattıktan sonra gelen o ünlü Hssss! efekti de tamamen doğaçlama olan sahnelerden.

9) The Breakfast Club (1985) 

Yönetmen John Hughes bu uzun ve duygusal sahne için çok az replik yazmış. O zamana kadar karakterlerini tanıyan oyuncular repliklerini kendileri bulmuş.

10) Joker (2019)

Joaquin Phoenix Joker rolünde çok fazla doğaçlama yapıyormuş. Filmin en iyi sahnelerinden olan Joker’in buzdolabına girme sahnesini Phoenix’in o an aklına gelmiş. Ne oyunculuk ama!

Seyrederiz, Türkiye’nin dizi ve film platformudur. Sitemiz üzerinden dizi ve filmlere dair haberler, incelemeler, öneriler, eleştiriler gibi çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.