Breaking Bad

Breaking Bad neden efsane?

2008-2013 yılları arasında ekrana gelen dizi Breaking Bad, aradan yıllar geçse de konuşulmaya devam ediliyor. Biz de bugün sizler için yıllardır IMDB’de 9.5 puanla birinciliğini koruyan ve geçtiğimiz aylarda yüzyılın en iyi dizisi seçilen Breaking Bad’in neden bir efsane olarak anıldığını gözler önüne seren 6 sebep derledik.

1- Kusursuz kurgu

Breaking Bad

Konusu uyuşturucu üretmekle ilgili olan birçok yapım izlemişsinizdir. Ancak Breaking Bad, yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Dizide; kanser olduğunu öğrenen sıradan bir Kimya öğretmeni olan Walter White, ailesine ardından para bırakmak için eski öğrencisi Jesse Pinkman ile uyuşturucu (metamfetamin) işine girer ve olaylar başlar. Bazı sahnelerin adeta ders niteliğinde olduğu dizinin yaratıcısı Vince Gilligan, böyle bir konuyu çok üst seviyelere taşıyarak karşımıza kusursuz bir kurguyla çıkıyor. Öyle ki dizide mantık hatası bulmak bile bir hayli zorlaşıyor.

2- Oyunculuklar

Breaking Bad

Oyunculuğun, bir yapımı gerçekçi ve izlenesi kılmak için çok önemli olduğunu biliriz. Breaking Bad’de de Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris gibi isimler dahil herkesin ortaya harika bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Bryan Cranston, canlandırdığı Walter White karakteriyle Emmy ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Jesse Pinkman’ı canlandıran Aaron Paul’un daha önce hiç oyunculuk dersi almamasına rağmen mükemmel performans sergilediğini siz de fark etmişsinizdir.

3- Karakter gelişimi

Breaking Bad

Breaking Bad’de her bölümde karakterlerin psikolojisine ve düşüncelerinin nasıl değiştiğine yakından şahit oluyoruz. Bir süre sonra, siz de o evrende gibi hissediyor ve karakterlerle bağ kuruyorsunuz. Bu da bir dram dizisi için gerçekten önemli bir unsur. Walter White ve Jesse Pinkman dahil tüm karakterlerin ilk ve son bölümlerdeki davranış ve tutumlarını karşılaştırırsak, dizinin gerçekten de beş sezon içinde büyük bir ilerleme kat ettiğini fark ediyoruz.

4- Yan karakterler

Breaking Bad

İlgi çekici yan karakterler, her zaman bir yapımı izlenir kılmıştır. Breaking Bad’de de Hank Schreider, Mike Ehrmantraunt, Saul Goodman, Gustavo Fring gibi birçok karakter, izleyenlerin favorileri arasında. Hatta Saul Goodman karakteri o kadar sevilmiştir ki ona özel Better Call Saul isimli bir spin-off dizisi çekilmiştir. Günümüzde hâlâ devam eden Better Call Saul, 6. sezonuyla birlikte final yapacak.

5- Sonradan bozmuyor

Breaking Bad

İzleyenlerin düşünceleri ve IMDb puanları ele alınırsa Game Of Thrones, Dexter, Lost gibi çok ünlü dizilerin sonradan bozduğu, ilk sezonlardaki heyecanı vermediği düşünülür. Ancak Breaking Bad’de işler değişiyor. İzleyicilerin büyük bir kısmı, 5 sezondan oluşan dizinin en iyi sezonlarının 4. ve 5. sezon olduğunu düşünüyor. Dizinin 5. sezon 10. bölümü Ozymandias, IMDb’de 10 tam puan alarak bunu başaran tek dizi bölümü olmuştur. Yani tempo hiç düşmüyor, aksine artıyor diyebiliriz.

6- Sinematografi

Breaking Bad

Breaking Bad’i efsaneleştiren unsurlardan biri de kesinlikle sinematografisidir. Dizide kostüm tasarımı ve renk kullanımı, hikayenin müthiş bir görsel tamamlayıcısı niteliğindedir. Dizinin yaratıcısı Gilligan da bir röportajında bundan şöyle bahsetmiştir: “Her sezon öncesi kostüm ve prodüksiyon tasarımcıları ile oturur, o yıl içerisinde hangi karakter için hangi spesifik renk paletini kullanacağımızı tartışırdık.” Buna örnek olarak Marie karakterinin tüm dizi boyunca sürekli mor giyerek saplantılı, obsesif karakterini yansıtması verilebilir.

Breaking Bad hakkında duymadığınız şeyler isimli yazımızı buradan okuyabilir, bu tarz yazılar ve çok daha fazlası için takipte kalabilirsiniz.

Seyrederiz, Türkiye’nin dizi ve film platformudur. Sitemiz üzerinden dizi ve filmlere dair haberler, incelemeler, öneriler, eleştiriler gibi çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.