gençlik filmleri

Gençlik filmlerinin vazgeçilmez 6 tiplemesi

Gençlik filmlerinin olmazsa olmazları. (Mizah amaçlı)

Gençlik filmleri, izlediğimiz zaman yüzümüzde hafif bir tebessüm bırakan filmler. Çoğumuz aslında gençlik filmlerini mutsuz olduğumuz zaman mutlu olmak için izleriz. Çünkü ağır ve iç karartıcı konuları olmamakla birlikte aynı zamanda eğlencelilerdir. Birçoğumuz Accepted, American Pie, Breakfast Club, Easy A, Mean Girls gibi türünün sevilen örneklerini izlemişizdir. Gençlik filmlerinde, hatta özellikle lise gençlik filmlerinde dikkatimizi çeken unsur ise belirli karakterlerin her filmde mutlaka bulunması. Bu karakterlerin olmadığı bir gençlik filmi düşünemiyorum. Naçizane fikrim olan vazgeçilmez karakterlerin birkaçını sizler için yorumladım. Umarım eğlenceli bulursunuz.

1) Ezik kalmaya yemin etmiş popüler kızın eski arkadaşı

Bu tiplememiz oldukça duygusal ve aynı zamanda oldukça değişime kapalı. En yakın arkadaşının artık okulun popüler kızlarıyla takılması onu ne kadar üzse de hayatında en ufak bir değişikliğe bile yer vermiyor. Eskiden kimse ile iletişime geçmedikleri kendi dünyalarını birlikte yarattıkları o en yakın arkadaşı artık okulun en popüler kızlarından biridir. Ve artık onun yüzüne bile bakmıyordur. Ama sevgili karakterimiz, eski dostunun onu hala sevdiğine inanmaktan vazgeçmez ve her şeye rağmen tekrar eskisi gibi olacaklarına inanır.

Bu tiplememize verebileceğimiz en güzel örneklerden biri Lady Bird filmindeki Christine’in arkadaşı Julie olabilir.

gençlik filmleri

2) Sabıkalı, inanılmaz yakışıklı çocuk

Filmi izlediğimizde hepimizin hayran olduğu kişi; kötü bir çevresi olan, kötü alışkanlıkların sevilen ismi ama bir o kadar da yakışıklı. Bu kişi için kötü yorum yapamayacağım. Çünkü sabıkalı bir yakışıklının bulunmadığı gençlik filmleri pek zevkli olmuyor doğrusu.

Bu tiplememizin en güzel örneklerinden biri 10 Things I Hate About You filmindeki efsane oyuncu Heath Ledger’in hayat verdiği Patrick olabilir. Ayrıca The Breakfast Club’ün John Bender’ini de unutmamamız lazım.

Virgin Media Store | 10 Things I Hate About You

3) Elinden tutuğu ezik arkadaşı tarafından yalnız bırakılan punk

Başına gelenleri hiçbir zaman hak etmeyen sevgili punk dostumuz, zamanında insanlık yapıp kendisini yalnızlıktan kurtardığı o eski arkadaşı artık okulun en havalı kızlarından biri. Ayrıca o artık eski arkadaşı tarafından görünmez kabul ediliyor. Bu durum kendisini ne kadar üzse de filmin sonunu beklemekte fayda var. Ayrıca bu karakterimiz asi ruhlu bir punk olabileceği gibi bazen de sevimli bir çocukluk arkadaşı olabiliyor.

Bu tiplememize verebileceğimiz en iyi örnek herkes tarafından çok sevilen Mean Girls filmindeki asi kızımız Janis (Lizzy Caplan).

gençlik filmleri

4) Asla hakkını savunmayan çalışkan öğrenci

Şimdi sıra en sinir bozucu tiplememizde. Bu kişinin görevi, filmi izlerken sinir krizi geçirmemizi sağlamak. Genellikle ABD yapımı gençlik filmlerinin vazgeçilmezi. Çalışkan, geleceği parlak ama adeta ezik olmaya ant içmiş. Geleceğini kusursuz bir şekilde oluştururken, onunla dalga geçen ve ilerde hiçbir şey olamayacak okulun popüler kızlarına ağzını açıp da tek bir kelime bile söyleyemiyor. Sanki ders çalışmak yanlış bir şeymiş gibi ezilmeye aşağılanmaya boyun eğmesi ise gerçekten sinir bozucu bir davranış, oysa geleceği için çabalayan mükemmel bir insansın sen.

Bu tiplememiz için en iyi örneği bulamıyorum. Çünkü neredeyse her gençlik filminde aynı özelliklere sahip oluyorlar.

5) Mesleğinden nefret eden öğretmen

Bir insan yaptığı işten ne kadar nefret edebilirse bu karakterimiz de o kadar nefret ediyor işte. Öğrencilerle iyi geçinmemek için yemin etmiş öğretmenimizin en iyi yaptığı şey ise keyif kaçırmak. Genelde siyahi olan filmin sevilmeyen karakterinin ırkçılıkla da her zaman alıp veremediği bir sorunu vardır.

Aynı şekilde bu tiplememiz için de bir örnek vermeye gerek duymuyorum. Çünkü neredeyse her lise gençlik filminde yer alıyor.

svg%3E

6) 17 yaşındaki hippi

Bu karakterimiz 17 yaşında olmasına rağmen, tarihle ve felsefeyle oldukça ilgilidir. Aynı zamanda müzik zevki çok iyi olduğu gibi kafası da genellikle güzeldir. Filmin sevilen karakterinin en yakın arkadaşları çoğu zaman okulun en havalı çocuklarıdır. Ama yine de kendi çizgisini bozmazlar. Şahsen gençlik filmlerini özgün kılan bu tipleme için en iyilerinden biri diyebiliriz.

Bu tiplememiz için dönemin en iyi filmlerinden Dazed and Confused’ın, Ron Slater karakterini örnek vermek fena olmaz.

svg%3E

Eğer izlemediyseniz Mean Girls,  17 Again, American Pie, Superbad, Threeten, 10 Things I Hate About You, The Breakfast Club, Easy A, The Perks of Being a Wallflower ve John Tucker Must Die gibi türünün beğenilen filmlerini mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.

Seyrederiz, Türkiye’nin dizi ve film platformudur. Sitemiz üzerinden dizi ve filmlere dair haberler, incelemeler, öneriler, eleştiriler gibi çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.