natalie

En iyi 7 Natalie Portman filmi

Kült filmlerin vazgeçilmez siması.

Kült filmlerin sevilen siması Natalie Portman’ın başarılarla dolu hayatını ve sevilen filmlerini sizin için yazıya döktük.

Natalie Portman’ın Hayatı

Esas adı Natali Herşlag olan Natalie Portman, 9 Haziran 1981 tarihinde İsrail, Jerusalem’de (Kudüs) ailesinin tek çocuğu olarak doğmuştur. Natalie’nin babasının ailesi Polonya ve Romanya’dan göçen Yahudiler olup annesinin ailesi de Avusturya ve Rusya kökenli Yahudilerdir. Natalie Portman’ın babası endokrinoloji uzmanı bir doktordur.

3 yaşına geldiğinde ise ailesi ile birlikte 1984’te ABD Washington’a taşındılar. Daha sonra 1990 yılında New York’a taşınma kararı aldılar. Natalie 1999 yılında liseyi New York’da Syosset High School’da bitirdi. Eğitimine Harvard Üniversitesi, psikoloji bölümünde devam edip 2003 yılında mezun oldu. Natalie, yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen eğitimine her zaman önem vermiştir. 4 yaşından beri dans dersleri alan Natalie yaz tatillerinde tiyatro kurslarına da katılmayı sürdürdü. 12 yaşında modellik yapmaya başlayan Natalie 14 yaşında, Luc Besson’un Leon adlı filminde oynadığı rolle dünya çapında üne kavuştu. Star Wars’ın öncül üçlemesinde Kraliçe Amidala rolünü oynayarak kariyerinde büyük ilerleme kat etti. 2005 yılında “Closer” filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterildi ve aynı dalda Altın Küre ödülünü aldı. 2011 yılında “Black Swan” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına ve Altın Küre’ye aday gösterildi. Altın Küre’yi ve Oscar’ı kazandı. 2005 yılında Star Wars Episode III filminin galasından önce Natalie Portman, V for Vendetta filmi için saçlarını kazıttı. Bu durum magazin basınını hayli meşgul etti. Ardından Goya’s Ghosts filminde rol aldı. Natalie, İbranice ve İngilizce’yi anadili gibi konuşabilmektedir. Ayrıca Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Japonca bilmektedir. Üstelik Arapça öğrenmektedir. Black Swan filminde tanımış olduğu Fransız balet ve koreograf Benjamin Millepied ile evlendi ve Haziran 2011 doğumlu bir erkek çocukları oldu.

Natalie Portman hakkında daha detaylı bilgi için:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Natalie_Portman

Natalie Portman’ın Filmleri

Léon: The Professional (1994)

Mathilda, 12 yaşında ailesi dağılmak üzere olan New York’da yaşayan bir kızdır. Ailesinden kopmamasının tek sebebi ise küçük kardeşidir. Bir gün Mathilda’nın, babasının uyuşturucuyla olan işlerinden dolayı bütün ailesi öldürülür. Şans eseri o an alışverişte olan Mathilda kaçarak Leon’un evine saklanır. Patronu Lony’den aldığı işleri yapan bir tetikçi olan Leon ve Mathilda arasında farklı bir ilişki gelişir. Ne kadar izleyiciler ve filmin ilerleyen sahneleri buna ‘aşk’ dese de aralarındaki ilişki ikisinin de daha önce kimseye değer vermemesinden doğan bir sevgi örneğidir.

Natalie Portman, Leon filmi için yapılan oyuncu seçmelerinde 2000 oyuncu arasında ön plana çıktığında 11 yaşındaydı. Rol için çok küçük bulunan Portman yerine, zamanında Liv Tyler da düşünülmüş fakat yaşı bu rol için çok büyük bulunmuştu. Daha sonra tekrar seçmelere çağrılan Natalie Portman bu sefer cast direktörü Todd Thaler’ı derinden etkilemiş ve kariyerine şekil verecek bu rolü kazanmıştır.

Film ülkemizde ne yazık ki aşk filmlerinin pazarlanması daha kolay olduğundan Sevginin Gücü olarak vizyona girmiştir.

Yönetmen Luc Besson
Ülke: Fransa
Süre: 110 dakika
Tür: Dram, Gerilim, Suç
leon the professional

İşte Natalie Portman’ın katıldığı seçmelerden bir sahne:

The Phantom Menace (Gizli Tehlike), 1999

Star Wars’ın klasik üçlemesinden yıllar sonra seyirciyle buluşan öncül üçlemenin ilk filmi The Phantom Menace (Gizli Tehlike) Kraliçe Amilda tarafında yönetilen Naboo’daki, sorunları çözmek için yola çıkan Jedi Şövalyesi, Qui Gon Jinn ve Obi-Wan Kenobi’nin maceralarını anlatıyor.

İki jedi yolda ‘güç’ ile bağlantısı çok yüksek bir o kadar da mekaniğe meraklı olan köle Anakin Skywalker ile tanışırlar. Anakin’i de alarak yola devam eden jedilar yıllar sonra başlarına gelecek felaketlerin henüz farkında değillerdir.

Kraliçe Amilda karakterine hayat veren Natalie Portman bu performansında da doğal ve samimi oyunculuğuyla seyircinin beğenisini kazanmıştır.

Yönetmen George Lucas
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
Tür: Bilim kurgu, macera
svg%3E

Attack of the Clones (Klonların Saldırısı), 2002

Naboo gezegeninin üzerindeki tehdidin kalkmasından sonra aradan 10 yıl geçmiştir. Yeni kraliçenin emriyle Padme Amilda senatör olmuştur. Count Dooku emrindeki bir grup ayrımcının Amilda’ya suikast düzenlemesi sonucu Usta Obi Wan ve padavanı Anakin, senatörü korumak için görevlendirilmiştir. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen Anakin’in Padme’ye karşı olan aşkı azalmamış hatta aksine artmıştır. Yetenekli bir jedi adayı olan Anakin’in ise Padme’nin dikkatini çekmeyi rahatlıkla başarabilmiştir. Aralarında gelişen ilişki ne kadar ilerde büyük felaketlere yol açacak olsa da o zamanlar henüz kimse bunun farkında değildir.

Natalie Portman bu filmde zeki bir senatör olan Padme Amilda’yı canlandırmıştır.

Yönetmen George Lucas
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
Tür: Bilim kurgu, macera
Natalie Portman

Revenge of the Sith (Sith’in İntikamı), 2005

Yıllardır süren klon savaşları jediları oldukça yormuştur. Anakin Skywalker ve Obi Wan Kenobi droidlere ve onların arkasındaki şeytani komutan General Grievous’a karşı açtıkları savaş sayesinde birer kahraman ilan edileceklerdir. Palpatine’i rehin alarak kaçmaya koyulan Grevious, Obi-Wan Kenobi ve genç Anakin Skywalker tarafından takip edilmiş ve Başkan Palpatine başarılı bir jedi adayı olan Skywalker tarafından kurtarılmıştır. Senato tarafından başarıları takdir edilmesine rağmen Anakin hala ustası tarafından yeteri saygıyı görmediğini hissetmektedir. Bu durumu fırsat bilen Palpatine, Anakin’e daha da yakın davranmaya başlar. Fakat başkanın asıl emellerini bilmeyen Anakin ilerde çok büyük hatalar yapacaktır.

Bu olaylar yaşanırken Anakin rüyasında Padme’nin doğum yaparken öldüğünü görür. Bu mutlak kader demektir. O seçilmiş kişidir ve kendisinden öncekilerde de kader her zaman gerçek olmuştur. Padme’yi kurtarmak için her şeyi yapmaya hazır olan Anakin, kibrinin kurbanı olarak galaksiyi karanlığa sürükleyecektir.

Yönetmen George Lucas
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
Tür: Bilim kurgu, macera
svg%3E

V for Vendetta, 2006

2020 İngiltere’sinin anlatıldığı V for Vendetta, totaliter rejimlerin otoritelerini nasıl mutlaklaştırdıklarının bir örneğidir. İnsanlar olabildiğince baskılanır. Geceleri sokağa çıkma yasağı vardır. Her şey yönetimin eli altındadır. Özgürlük kavramının uzak olduğu bir yaşam söz konusudur. V isimli deney kamplarından kaçmayı başarabilen kahramanımız ise halka tekrar 5 Kasım gününü hatırlatmak için hazırlanmaktadır. Çünkü 5 Kasım 1605’te Guy Fawkes ve arkadaşları İngiliz Parlamentosunu havaya uçurmaya çalışmış, ancak yakalanmışlardır. Yakalanan “hainler” idam edilmiştir. O günden sonra 5 Kasım İngilizler için özel bir gün haline gelmiştir.

V, Evey adındaki bir kızın hayatını kurtarır. Bu kurtarış, tam da ulusun kurtuluşunun temsilidir. Çünkü onun davranışı aslında toplumun uyanışını tetikleyen ve başkaldırıyı başlatan unsurdur. Özgürlüğü en anlamlı şekilde işleyen bu film, Alan Moore’un romanından uyarlanmıştır.

Natalie Portman’ın hayat verdiği Evey karakteri bu kült filmin yapı unsurlarından biri olmuştur.

Yönetmen James McTeigue
Ülke. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere
Tür: Bilim kurgu, aksiyon

svg%3E

Closer (Daha Yaklaş), 2005

Ölüm ilanları yazan ama asıl hayali yazar olmak olan Dan, bir kaza sırasında Amerikalı Alice ile tanışır. İlham perisinin Alice olduğuna inanır ve onun hakkında bir kitap yazar. Kitabın kapak çekimleri sırasında tanıştığı yetenekli fotoğrafçı Anna ise Dan’in aklından hiç çıkmayacaktır. Anna, ilerde Dan’ın sosyal medya üzerinden oynadığı bir oyun yüzünden Doktor Larry ile evlenir. Bir süre sonra Dan, Anna’nın sergisine katılır. Bu sergiden sonra ikilinin ihaneti başlayacaktır. İkisinin de ciddi ilişkileri olmasına rağmen umursamazca hayatlarındaki diğer insanları aldatırlar. Bu ihanet ortaya çıktığında ise hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Zaman kavramının karışık işlendiği bu film bana kalırsa zaman kaybı. Fakat Natalie Portman’ın oyunculuğu filmi ikonik boyutlara taşıyor.

Yönetmen Mike Nichols
Ülke. Amerika Birleşik Devletleri
Tür: Dram, romantik
svg%3E

Black Swan (Siyah Kuğu), 2011

Nina, hayatını dansa adamış yetenekli bir balerindir. Bale yönetmeni Thomas Leroy, sahneye koyduğu Kuğu Gölü Balesi’nin baş dansçısını yeni sezonda değiştirme kararı alır. Zarif, masum ve saf Beyaz Kuğu ile kötülüğün, şehvetin ve bilinmezliğin temsilcisi Siyah Kuğu’yu aynı anda canlandırabilecek bir balerin arayan yönetmenin ilk seçimi Nina olur. Nina Beyaz Kuğu rolünde ne kadar başarılı olsa da Siyah Kuğu’yu o kadar iyi oynayamaz. Rakibi Lily ise Siyah Kuğu performansında oldukça iyidir. Zaman geçtikçe ikilinin arasındaki rekabet artacaktır. Bu süreç, Nina’yı hayatını mahveden karanlık tarafıyla yüzleştirecektir.

Natalie Portman’ın gerilim dolu Black Swan filmi izlenmeye değer.

Yönetmen Darren Aronofsky
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
Tür: Dram, gerilim
svg%3E

Seyrederiz, Türkiye’nin dizi ve film platformudur. Sitemiz üzerinden dizi ve filmlere dair haberler, incelemeler, öneriler, eleştiriler gibi çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.